La oss ikke bli semi-jurister!

Tekst: Agnes Harriet Lindberg, Ressursperson for jusstudentenes menneskerettighetspris 2014   Foto: Menneskerettighetsuka

Fem år på juridisk fakultet handler om å bli formet inn i en profesjon der vi skal tilegne oss en metode for å komme frem til hva som er «riktig og galt». Vi skal bli dyktige håndverkere og samtidig opparbeide oss moralsk integritet. En sentral del er å se hvordan menneskerettigheter er en stor og viktig del av vårt arbeid som kommende jurister. Til dette trenger vi forbilder som viser vei og oppfordringer til selv å ta riktige og gode valg.

Jusstudentenes menneskerettighetspris deles hvert år ut på fakultetet i regi av Amnesty Jus Oslo og Menneskerettighetsuka. Dette er en pris som etter vedtektene deles ut til noen som har gjort en god innsats for å fremme menneskerettigheter for studenter, innsats for menneskerettighetene gjort av studenter eller innsats for å fremme studenters engasjement for menneskerettighetene i Norge eller i utlandet.

Første gang prisen ble delt ut i 2010 gikk den til Utdanningshjelpen. Juryen begrunnet tildelingen i Utdanningshjelpens innsats for å sikre unge mennesker rett til utdanning i Kenya, Ghana og på Vestbredden. Da Juss-Buss fikk prisen året etter, gikk den til en vinner som hadde formet en hel generasjon jusstudenter.

Cecilia Dinardi 2012

Cecilia Dinardi 2012

Cecilia Dinardi fikk prisen i 2012 for sitt engasjement for barn. Mens hun fremdeles var jusstudent startet hun blant annet opp et eget rettshjelptiltak for barn – barnas jurist –, var styremedlem i landsforeningen for barnevernsbarn og en aktiv samfunnsdebattant. Hun viste dermed at det er mulig å kombinere et tungt og tidkrevende fag med et aktivt engasjement for å hjelpe medmennesker.

Den siste vinneren i rekken er advokat Jon Wessel-Aas. Han ble tildelt jusstudentenes menneskerettighetspris for sitt langvarige engasjement for ytringsfrihet, både ved bruk av egen stemme og som forkjemper for andre. Ved et utrettelig engasjement har han utmerket seg i den norske debatten om menneskerettigheter og var ifølge juryen enn sann inspirasjon for jusstudentene.

Da Wessel-Aas ble tildelt prisen uttalte han at det er bare de som bryr seg om menneskerettigheter som kan kalles jurister. Alle andre er semi-jurister.

I februar skal prisen igjen deles ut. Siden dette er en pris som deles ut fra jusstudentene oppfordres alle til å nominere verdige kandidater. En jury bestående av Amnesty International Norges Generalsekretær, direktør for Norsk senter for menneskerettigheter, leder for Amnesty Jus Oslo, en representant for JSU og en ressursperson fra Menneskerettighetsuka foretar så utvelgelsen. Fristen for å nominere er 31. januar 2014, til prisen@menneskerettighetsuka.no. Selve utdelingen vil finne sted under Menneskerettighetsuka 24-28 februar.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Amnesty Jus, Menneskerettighetsuka, Studentforening og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s