JURK søker seksuelt trakasserte!

Tekst: Hanna Rummelhoff, JURK

Høsten 2013 startet Juridisk rådgivning for kvinner (JURK) et nytt rettspolitisk prosjekt.  Gjennom vår saksbehandling har vi sett en økning i antall saker som omhandler seksuell trakassering. Vi ser på dette som et skritt i riktig retning. Det rettslige vernet gir på langt nær god nok beskyttelse, og de færreste som utsettes for seksuell trakassering får hjelpen de trenger for å bukte med problemet. 

Seksuell trakassering skjer på alle samfunnsområder. Det forekommer hyppig på områder som er preget av et overordnet/underordnet forhold. Som eksempel kan nevnes universitet- og høyskolesektoren der man har sett eksempler på veiledere som utnytter sin maktposisjon overfor stipendiatene. Det er imidlertid minst like vanlig at seksuell trakassering av medarbeider er tilfellet.

Slik rettstilstanden er i dag, er en tur til domstolene eneste mulighet for å få avklart hvorvidt seksuell trakassering har funnet sted. Likestilling og diskrimineringsombudet (LDO) kan bare være behjelpelige med å stadfeste om arbeidsgiver eller organisasjonen har gjort nok for å forbygge og forhindre at seksuell trakassering finner sted. Dette er en liten trøst for de som rammes av seksuell trakassering.

Riktignok følger det av forbudet mot seksuell trakassering at arbeidsgiver eller annen ansvarlig, skal ha utarbeidet en handlingsplan for håndtering av situasjoner der en person mener seg utsatt for seksuell trakassering. Denne handlingsplanen er ikke alltid like effektiv i møte med virkeligheten. Mange som opplever å bli trakassert velger derfor å håndtere situasjonen selv. En løsning kan være å slutte i jobben.

De kvinnene som tar kontakt med JURK ønsker gjerne en oppklaring i hva den rettslige situasjonen på området er. Etter å ha presentert det fine forbudet mot seksuell trakassering, stadfestet utgangspunktet som er at «det etter norsk lov er forbudt å seksuelt trakassere noen», kommer den mindre hyggelige delen av presentasjonen: Du må til domstolene for å få bekreftet at du faktisk har blitt seksuelt trakassert. Dersom de tror på deg, kan du få erstatning for ubehagelighetene du har blitt utsatt for.

Det er stygt å beskylde noen for seksuell trakassering mener lovgiver. Styggere enn å beskylde noen for å være rasist! Det er derfor domstolene må avgjøre om personen som mener seg utsatt for seksuell trakassering snakker sant.

Hvis personen ikke ønsker å føre saken inn i rettsapparatet, er det som om trakasseringen ikke har funnet sted. Situasjonen forblir uavklart; den som seksuelt trakasserer har beskyldningen hengende over seg, og den som mener seg utsatt for seksuell trakassering får finne en måte å bearbeide problemene sine på selv.

Den rettslige situasjonen på området oppmuntrer ikke den som er utsatt for seksuell trakassering til å ta opp problemene og å finne en løsning på situasjonen. Derfor mener JURK at det er viktig at samfunnet legger et godt grunnlag for å løfte problemet til overflaten. Temaet «seksuell trakassering» må gjøres mindre tabubelagt. Det må diskuteres og debatteres slik at man kan komme frem til mulige veier videre nå som lovgiver har sagt sitt. Dersom samfunnet åpner opp for problemet, vil mye av jobben være gjort.

JURK søker derfor seksuelt trakasserte. Vi ønsker å kartlegge og klarlegge problemet, og bidra så godt vi kan til å komme frem til en god løsning i den enkeltes tilfelle.

 

Hva kan JURK hjelpe seksuelt trakasserte med:

  • Bidra til at problemet tas opp til samfunnsdebatt.
  • Hjelpe seksuelt trakasserte til å hjelpe andre i samme situasjon. Ved at seksuelt trakasserte tar kontakt med oss, får vi kartlagt problemet, og får en innsikt i problemstillingen som vi kan bruke til å arbeide opp mot myndighetene. Drømmen er at seksuelt trakasserte i fremtiden vil få et reelt rettslig vern.

JURK kan også gi seksuelt trakasserte et substitutt for det manglende rettslige vernet ved å:

  • Gi informasjon om hvilke rettigheter du har som seksuelt trakassert
  • Skrive brev til arbeidsgiver, samt bistå i møter med arbeidsgiver/ansvarlig for å forsøke å komme frem til en god løsning på problemet
  • Henvise til noen som kan hjelpe!
Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Fag, Foreninger, Innhold, JURK og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s