Ekteskap på tvers av landegrensene – et vakuum av plikter uten rettigheter

Tekst: Silje Haukdal, familiegruppa hos Juss-Buss    Foto: Juss-Buss

Silje

I Norge kan skilte utlendinger som gifter seg dømmes til fengsel med hjemmel i bigamiforbudet. Årsaken til dette er at skilsmisseattester fra utlandet ofte ikke anses gyldige i Norge.

Dokumenter fra en rekke land i Afrika og Asia har liten eller ingen troverdighet i Norge fordi den norske stat anser det som sannsynlig at de er falske. På skatteetatens hjemmeside finnes en lang liste over land hvor dette særlig er tilfellet. Av land som er listet opp er blant annet Eritrea, Etiopia, Gambia, Somalia, Afghanistan, Filippinene, Pakistan, Irak og Vietnam. Dette er land hvor størsteparten av innvandrerne til Norge kommer fra.

Årsaken til at Norge praktiserer strenge regler er innvandringspolitiske hensyn, og for å hindre tvangsekteskap. Juss-Buss ser at de strenge kravene til dokumentasjon kan få urettferdige og alvorlige konsekvenser i enkeltsaker. Et eksempel er en sak hvor en kvinne ikke får familieinnvandring, med den enkle og eneste begrunnelsen fra Fylkesmannen om at skilsmissepapirer fra Somalia generelt ikke har notoritet i Norge.

Kvinnen er samboer med en mann med norsk statsborgerskap, og paret har tre barn sammen. Familien oppfyller alle de øvrige kravene til familieinnvandring, men kvinnen ble, i forbindelse med en tidligere søknad om asyl i Norge, registrert som gift.  Så lenge kvinnen er registrert gift i Norge, må en skilsmisse godkjennes av Fylkesmannen. Den tidligere ektemannen i Somalia er ikke å få tak i, og kvinnen har ingen mulighet til å bevise at ekteskapet er oppløst. Om hun gifter seg på nytt i Norge, vil ekteskapet i beste fall bli underkjent etter bigamibestemmelsen, og i verste fall risikerer hun fengsel i 4 år.

I vurderingen av om en skal anerkjenne en utenlandsk skilsmisse, ser fylkesmennene, eventuelt Barne- ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) som er klageorgan, på hvordan UDI og utenlandsstasjonen vurderer dokumentene. Begrunnelsen for at somaliske ekteskapsattester og skilsmissedokumenter ikke har notoritet i Norge, er at Somalia siden 1991 ikke har hatt noen sentral myndighet som utsteder offentlige dokumenter. Som nevnt tidligere gjelder ikke dette bare Somalia, men en rekke andre land.

I samtale med Bufdir ble det nevnt at de særlig ser problemet med den strenge praktiseringen i forbindelse med at filippinske kvinner, som har giftet seg med en norsk statsborger på Filippinene, ikke får anerkjent det nye ekteskapet i Norge dersom kvinnene tidligere har vært gift på Filipinene. Kvinnene har dokumenter på at ekteskapet er oppløst som følge av at tidligere ektemann er død, men heller ikke dødsattestene har notoritet i Norge.

At et ekteskap er gyldig inngått i ett land, ikke godtas som gyldig i et annet land blir på fagspråket kalt «haltende ekteskap». Haltende ekteskap er uheldig av flere grunner. Partene har behov for å innrette seg på at man er gift, blant annet av hensynet til barn født under ekteskapet, at det får konsekvenser for arv, underholdskrav og sosiale ytelser.

Juss-Buss har forståelse for at det stilles strenge krav til bevis for å anerkjenne utenlandske ekteskap og skilsmisser, men vi erfarer at den strenge praktiseringen får utfall som er svært urettferdig for den enkelte. Fylkesmannens begrunnelse for avslaget på den somaliske kvinnens søknad om anerkjennelse av utenlandsk skilsmisse, betyr at kvinnen aldri kan få familieinnvandring med sin mann og sine barn. Retten til familieliv er lovhjemlet i EMK art. 8. At et inngrep i retten til familieliv begrunnes i at skilsmisseattester fra det konkrete landet generelt er falske, og at det ikke er noe kvinnen kan gjøre for å få søknaden godkjent, er ikke holdbart.

 

Artikkelen har tidligere stått på trykk i Advokatbladet.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Fag, Foreninger, Innhold, Juss-Buss og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s