JURKs hjertesaker anno 2014 – vi bryr oss, gjør du?

Tekst: Hanna Rummelhoff og Sara Marie Endreson, Saksbehandlere JURK

Norge har gjentatte ganger blitt kåret til et av verdens beste land å bo i av FN og anses som et av verdens mest likestilte samfunn. Dette er sannheter med modifikasjoner. Vi har fortsatt en lang vei å gå. Her kommer en liste over utfordringer dagens norske samfunn står overfor. JURK bryr seg, gjør du?


1.
I vår saksbehandling har JURK oppdaget

at utenlandske kvinner ofte diskrimineres på det private boligmarkedet. Det er mangel på kommunale boliger, og det kreves pondus for å komme over terskelen hos private utleiere. Når kvinnene kommer på visning med barna på slep, blir de møtt med fordommer fra utleiers side. Drømmeleietakeren er en barnløs, betalingsdyktig ungkar uten NAV-garanti eller innvandrerbakgrunn. Vi opplever også at flere utenlandske kvinner som oppholder seg på norske krisesentre, ender opp med å flytte hjem til sin voldelige ektemann fordi de ikke finner seg et sted å bo.

2. Den 26. februar fremla NKVTS (Nasjonalt kunnskapssenter for vold og traumatisk stress) en rapport om vold og voldtekt i Norge; 1 av 10 kvinner i Norge har
JURKs hjertesakerblitt voldtatt (!). Dette betydelige tallet sjokkerer imidlertid ikke JURK, som har daglig kontakt med kvinner utsatt for vold. Politikere lanserer handlingsplaner og holder flotte taler. Vi ser at disse tiltakene ikke fungerer. Hver dag møter vi kvinner som har forsøkt å anmelde vold til politiet uten å bli tatt på alvor. Blåmerker, skrikende barn og en rasert leilighet blir kvalifisert som «husbråk» og oppklart på stedet. Vi ønsker et kunnskapsløft i politiet, og at flere saker etterforskes i stedet for å henlegges.

Visste du at hvert politidistrikt i Norge skal ha en familievoldskoordinator i fulltidsstilling? Nei? Det er det mange av politidistriktene som heller ikke er klar over. JURK har i en rapport fra 2011 kartlagt at ordningen er svært mangelfull. I 2014 undersøker vi om dette har endret seg – forhåpentligvis i positiv retning. Lanseringsfesten vil bli holdt i løpet av året. De fire regjeringslederne kommer, kommer du?

3. Debatten rundt sexkjøpsloven er stormfull og trekkes for tiden frem i alle norske medier. Meningene er mange og forskjellige. Mens Tyskland velger å innføre megabordeller har Frankrike innført forbud mot kjøp av sex. JURK har også kastet seg inn i debatten og skrev en artikkel i Aftenposten hvor vi hevdet at fjerning av sexkjøpsloven er et tilbakesteg for likestillingen. JURK mener det er problematisk at kroppen ses på som en salgsvare. ”Sexarbeidere” (de som selger sex frivillig) utgjør en minoritet av de prostituerte. Blant de prostituerte antas mange å være ofre for menneskehandel. Resultatet av debatteringen vil vi se i evalueringen av sexkjøpsloven, som Solberg-regjeringen legger frem i juni 2014. Vi håper den norske regjering velger å følge europaparlamentets anbefaling om opprettholde den nordiske modellen

4. Et markant tilbakesteg i likestillingsdebatten er forslaget om å gi fastleger retten til å reservere seg i abortsaker. Spania har skjerpet sin abortlov ved at kun voldtekt eller alvorlig helsefare for kvinnen gir rett til svangerskapsavbrudd. Saudi Arabia, Kongo, Afghanistan og Somalia er andre land som også har restriktiv abortlovgivning. Kvinner i Norge har lenge kjempet for retten til å bestemme over sin egen kropp. Ønsker staten nå å ta på seg rollen som motstandstandsbevegelse og ta et skritt i feil retning? Vi ønsker ikke at Norge skal følge Spania sitt eksempel.

5. Er du samboer? Visste du at det å ha samboer er som å ha sex uten kondom – meget risikofylt.

Ektefeller som trår i baret har et sikkerhetsnett i form av ekteskapsloven. Samboeres rettsstilling er imidlertid uavklart og meget skjønnsmessig. Samboere er i stor grad avhengig av at de har opprettet en samboeravtale, for at ikke én av partene skal komme skjevt ut av et eventuelt brudd eller ved dødsfall. Det JURK ønsker seg er en lov som regulerer samboerskap. Vi har sammen med Tone Sverdrup utarbeidet et utkast til en samboerlov som vi håper en ivrig stortingsrepresentant vil ta tak i.

Dette er noen av JURK sine hjertesaker. Vi håper du har fått noe å tenke på mens du sitter begravet i pensum.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Fag, Foreninger, Innhold, JURK og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s