Fra familieforlag til verdensledende medisinsk utstyrsleverandør

Tekst: Daniel Skjevik-Aasberg, PACTA   Foto: Lærdal AS

Har du noen ganger lurt på hvem som produserer nakkekrager, hjertestartere og førstehjelpsdukken «Anne»? Lærdal Medical AS er på mange måter en helt unik, spennende og ukjent norsk suksesshistorie. Pacta har møtt Petter Westnes, Quality Assurance, Regulatory Affairs og IP-manager i selskapet. Han forteller om historien til familieforlaget og de juridiske utfordringene bedriften står overfor.

Fødselsprøvedukke, Lærdal

Fra barnebøker til livreddende treningsdukker
I 1940 så Lærdal Medical dagens lys. «Asmund Lærdal åpnet forlaget som senere skulle bli leverandør av medisinsk utstyr. Kort fortalt gikk salget fra barnebøker, via treleketøy, plastleker og senere treningsdukker til øving i livredning. I dag har selskapet over 1 400 ansatte og en årlig omsetning på 815 millioner kroner. Bare to prosent av omsetningen er i Norge. Vi er verdensledende innenfor vårt markedsområde og har virksomheten vår spredt på mange land, blant annet Kina, USA og Mexico», forteller Westnes.

Kvalitet og merkevare er suksessoppskriften
På tross av at produksjonen av plast og produkter ville vært billigere i utlandet, insisterer Lærdal på å gjøre dette selv. «Støping av plast til produktene våre har alltid vært en del av kjernekompetansen vår. Det har aldri vært aktuelt for oss å flagge ut denne delen av virksomheten. Lærdal er en merkevare og kundene vet hva de får hvis de bestiller våre produkter. Vår erfaring er at kundene gjerne betaler litt ekstra på grunn av kvaliteten», sier Westnes med et smil.

Lærdal_Petter Westnes

Petter Westnes, Lærdal

Muligheter for jurister
Markedet Lærdal opererer i, er preget av sterk konkurranse. Det er ofte i forbindelse med andre produsenter og rettighetene til produktene, de fleste juridiske utfordringene dukker opp. «Lærdal AS forvalter en portefølje på over 1500 rettigheter. Dette er ganske mye, i alle fall i norsk målestokk. Vi har for eksempel spesielt store utfordringer i forhold til kopiprodukter fra Kina», oppgir Westnes som en av grunnene til å engasjere juristene. «Selvfølgelig har vi også andre spørsmål vi bruker «corporate counsel» til, men det er kanskje først og fremst knyttet opp mot IP-rettigheter (red. anm. immaterielle rettigheter) at vi får størst bruk for juridisk bistand. Lærdal har jo ikke den juridiske kompetansen som vi trenger, så for tiden er dette et område vi kjøper tjenester på. Vi har heller ingen planer om å skaffe oss denne kompetansen», sier Westnes. Han legger likevel til

grunn en rekke kvalifikasjoner han forventer hos juristene som skal jobbe for selskapet. «Vi bruker selvsagt juristene når vi skal planlegge samt koordinere det internasjonale arbeidet. Det er særlig med tanke på de forskjellige landenes rett innen IP vi bruker juridisk spisskompetanse. Noe vi kanskje savner er norske jurister som kjenner til rettssituasjonen i andre land. Vår erfaring er at norske jurister kun kjenner godt nok til norsk rett. Ofte trenger vi kjappe råd. Vi bruker derfor jurister fra utlandet også.»

Forskning
Selvsagt er det ikke bare jurister Lærdal er interessert i. Som antatt ser selskapet også etter morgendagens teknologi og utstyr. «Lærdal samarbeider mye med universitets- og forskningsmiljøer over hele verden», utdyper Westnes. «Vi er alltid på utkikk etter nye oppfinnelser som kan redde liv. Det å redde liv er også visjonen til våre ansatte. Hvis du spør dem vil nok alle svare at visjonen sammen med faglige utfordringer er det beste med vår bedrift og miljøet her.»

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Fag, Foreninger, Innhold, PACTA, Redaksjonen og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s